Klub web.cz  – profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Ročník 08/09: Bohemka si suverénně podmanila ligu. Úspěšná byla i v kvalifikaci

11.05.2020 | Filip Beneš

V Minulém vzpomínkovém článku jsme se ohlédli za ročníkem 2007/2008, ve kterém si Skláři připsali nečekaný, a zatím největší, úspěch v podobě stříbrné medaile. V dalším ročníku proto nešlo neuvažovat o metě nejvyšší – vyhrát krajskou ligu.

Kapitoly

  1. Specifika sezóny 2008/2009
  2. Skláři opět posílili
  3. Show může začít...
  4. Sbohem náš milovaný zimáku
  5. Skláři vládnou statistikám základní části
  6. Čekání na semifinálového vyzyvatele...
  7. Skláři jdou do akce...
  8. Skláři jsou MISTŘI!!! Ale bez poháru…
  9. Skláři ovládli kvalifikační skupinu, ale z postupu se radovali krátce…
  10. Kontumace, postupuje Kutná Hora…

Specifika sezóny 2008/2009

Startovací listina týmů se po postupu Žďáru do 2.ligy zúžila na číslo sedm - HC Hlinsko, HC Chrudim B, HC Chotěboř, HC Slovan Moravská Třebová, HC Spartak Choceň, HC Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou, HC Litomyšl. Hrálo se čtyřkolově každý s každým za předpokladu, že v každém kole měl jeden z týmů nucenou přestávku.

Vítěz základní části postoupil přímo do semifinále play-off, zbylých šest týmů si poté zahrálo čtvrtfinále na tři vítězná utkání. Semifinále a finále se hrálo na dvě vítězná utkání. Vítěz Play-off měl právo účasti v kvalifikaci o II. národní hokejovou ligu.

Mezi favority se po loňském úspěchu řadila Světlá, dalšími aspiranty na titul byly týmy Chotěboře a Moravské Třebové.

Skláři opět posílili

Dobrá zpráva pro Skláře před novou sezónou byla, že kádr zůstane více méně nezměněn. Jediná větší ztráta byla v podobě Stanislava Mečiara, který před sezónou přijal nabídku na trénování tehdejší Lokomotivy Česká Třebová, ale na soupisce Sklářů se objevoval stále, i když jen sporadicky. Uvolněné místo v obraně tak musel zacelit z Pelhřimova přicházející Petr Beránek, další člen postupového týmu HC Rebel ze sezóny 2005/06. V útoku Skláře doplnil bývalý mládežnický reprezentant Marek Pavliš, který do Světlé přišel od rivalů z Chotěboře. Z Havlíčkova Brodu byl do Světlé zapůjčen teprve šestnáctiletý obránce Jan Kubát, který kromě ročníku 09/10 hraje za Světlou nepřetržitě až do dnešních dnů. Další hráč z Brodu byl Jan Drahozal. Světlá se mohla opřít i o svoji juniorku, ze které za áčko nastoupili Josef Štros, Jaroslav Doležal či Jan Jelínek. Bohemka se mohla spoléhat i na hráče zapůjčené na střídavé starty z Havlíčkova Brodu nebo Jihlavy, šlo sice jen o epizodní hráče, ale jejich jména budou fanouškům krajské ligy určitě povědomá. Šlo například o Petra Šudomu, Luboše Rosendorfa, Martina Hadravu, Adama Vylíčila nebo Josefa Váchu.

Show může začít…

Nejlepší možný začátek sezóny? No přece derby! A když se ho ještě k tomu podaří vyhrát, tak nemůže být nic lepšího. Přesně to se povedlo Sklářům, kteří si s Chotěboří poradili na jejím ledě (původně se mělo hrát ve Světlé, ale týmy si prohodily pořadatelství) 4:0 – čisté konto si připsal Michal Koubský. Další zápas hráli Skláři opět na hřišti soupeře, tentokrát v Litomyšli, a i zde dokázali vyhrát 6:2. V dalším kole přivítala Bohemka Moravskou Třebovou, souboj dvou favoritů nabídl drama jako hrom, ve kterém Skláři vyválčili výhru 4:3 až v prodloužení. Ve čtvrtém kole měla Světlá pauzu, která se zřejmě na hráčích podepsala, další domácí zápas s Hlinskem sice vyhrála těsně 4:3, ale po ne zcela přesvědčivém výkonu. Reputaci si Skláři napravili s chrudimskou rezervou, kterou přejeli jasně 8:1. Poté následovala první a jediná prohra v základní hrací době tohoto ročníku, když Skláři podlehli v Chocni 2:1.

Chotěbořský Fibikar důsledně brání Jaroslava Žáka. V popředí se puku ujímá Petr Včela
(zdroj: havlíčkobrodský deník/Libor Plíhal)

Druhou čtvrtinu základní části začínali Skláři sérií tří domácích zápasů v řadě. Nejprve si doma, po gólové přestřelce, poradili s Chotěboří 9:5, Litomyšli načepovali desítku (10:3), nejlepší číšník se ukázal být veterán Mečiar, který si připsal hattrick. V odvetě s Moravskou Třebovou již Skláři nepřipustili žádné komplikace a vyhráli 6:2. V jedenáctém kole Skláři stáli, ale v následujícím kole neponechali nic náhodě a Hlinsko přejeli vysoko 13:3 – osmi body za pět gólů a tři asistence exceloval Jaroslav Žák. Dalším soupeřem na seznamu byla Choceň, jelikož zápas v Chrudimi byl odložen. V odvetě proti Chocni se Světlé dařilo, když jí vrátili prohru i s úroky po výhře 7:0 – čistý hattrick si připsal Jan Krajíček, čisté konto zase Lukáš Studený. Dohrávka v Chrudimi dopadla opět ve prospěch Sklářů, i když jen taktak, vítězný gól na 5:4 padl necelé dvě minuty před koncem utkání.

Polovina soutěže již byla minulostí a Skláři se hřáli na 1. místě tabulky s osmibodovým náskokem na druhou Chotěboř. Právě Chotěboř byla dalším soupeřem Sklářů, ve vyrovnaném zápase zvítězili i potřetí v sezóně Skláři, tentokrát 3:2 – vítěznou branku zaznamenal Marek Pavliš, který rok předtím hrál právě za Chotěboř. Po tomto zápase následovala série vysokých výher, nejdříve 7:2 v Litomyšli (Petr Včela si připsal 5 bodů 2+3), 6:1 doma s Moravskou Třebovou (Jan Krajíček si připsal čistý hattrick), po volném kole opět doma s Hlinskem 11:3 (Jaroslav Žák si připsal 5 bodů 3+2), v dalším domácím kole Skláři nedali šanci Chrudimi 7:3. Předposlední čtvrtinu zakončila Bohemka vysokou výhrou 9:3 v Chocni (další hattrick si připsal Jan Krajíček).

Sbohem náš milovaný zimáku...

Smuteční parte 
(Zdroj: rajče.cz/Stanislav Peluch (Stanlype))

Vstup do posledních šesti utkání základní části se Sklářům nepovedl. V derby poprvé v sezóně podlehli Chotěboři 5:4, i když jenom po nájezdech. To byla poslední prohra Sklářů v sezóně v rámci krajské ligy. Po tomto utkání následoval pro Skláře a ostatně celou Světlou speciální zápas – poslední utkání na stařičkém zimáku. Stadion, který se dočkal zastřešení v roce 1996, čekala rozsáhlá rekonstrukce spočívající hlavně v jeho opláštění a výstavbě řádného zázemí, jak pro hráče, tak i fanoušky. Los určil, že poslední soupeř Sklářů na otevřeném stadionu budou hokejisté Litomyšle. Ačkoli šlo o rozlučkový zápas, museli Skláři překvapivě řešit nedostatek hráčů, neb pracovní povinnosti nebo různé nemoci znemožnily nastoupit hned sedmi hráčům základní sestavy! Hosté na tom nebyli o moc lépe, když k zápasu přicestovalo pouze deset hráčů do pole! Utkání tak nabídlo ne zrovna líbivý hokej, na jehož konci se Skláři radovali z vítězství 4:2. Posledním úspěšným střelcem Sklářů na starém zimáku se stal bývalý kapitán Jan Ruml, který zvyšoval na 4:1. Po tomto utkání čekalo Skláře stěhování do azylu v Humpolci, kde hráli až do první poloviny roku 2010. Nicméně to už předbíhám, jelikož Skláři musí nejprve dohrát sezónu 08/09.

Smuteční pochod fanoušků na ledové ploše před třetí třetinou zápasu s Litomyšlí
(Zdroj: rajče.cz/Stanislav Peluch (Stanlype))

Po utkání s Litomyšlí, rozjeli Skláři novou vítěznou sérii, kdy dokázali třikrát vyhrát venku, nejdříve v Moravské Třebové 4:1, po volném kole poté v Hlinsku 5:2 a v Chrudimi 4:2. V posledním utkání základní části pak na „domácím“ ledě v Humpolci porazili Choceň vysoko 8:3, hattrickem se na výhře podílel Marek Pavliš.

Skláři tak zakončili základní část na prvním místě s šestnáctibodovým (!) náskokem na druhou Chotěboř, když z 24 utkání jednadvacet vyhráli v základní hrací době, jednou uspěli v prodloužení, a naopak ztratili celkem pouze pět bodů za prohry s Chocní v řádné hrací době a Chotěboří na nájezdy. Celkové první místo tak Sklářům zajistilo jistotu semifinálové účasti, a tak nezbývalo než si na svého soupeře počkat…

Konečná tabulka po základní části.
(Zdroj: regionhokej.info)

Skláři vládnou statistikám základní části

Skláři byli v ročníku suverénně nejproduktivnějším mančaftem ligy, a tak je zřejmé, že ovládli i různé statistiky. Ve 24 zápasech se hráči Bohemky dokázali prosadit 149x, což činí průměr 6,2 branek na zápas. Skláři nezapomínali ani bránit, ve stejném počtu utkání inkasovali pouze 57 branek (průměr 2,3 branek na zápas), díky čemuž měli rozdíl mezi vstřelenými a inkasovanými brankami +92!

Kanadské bodování ligy po základní části vyhrál s velkým předstihem Jaroslav Žák, který si za jednadvacet utkání připsal 60 bodů (23+37), jeho průměr činil 2,8 bodů na zápas. Druhým nejproduktivnějším Sklářem byl s osmatřiceti body (19+19) Petr Včela, v ligové produktivitě mu to stačilo na dělené třetí místo s chotěbořským Jaroslavem Pokorným, který ovšem odehrál o tři utkání více. O bod za Petrem Včelou skončil Jan Krajíček, který si připsal 22 gólů a patnáct asistencí. Z obránců byl nejproduktivnější kapitán týmu Ondřej Včela s 34 body za osm gólů a šestadvacet asistencí, v ligové produktivitě skončil na děleném šestém místě. Druhým nejproduktivnějším bekem se stal Petr Beránek za svých deset gólů a deset asistencí. Trojici nejproduktivnějších obránců uzavírá nestárnoucí Stanislav Mečiar, který si v šesti utkáních připsal deset bodů (4+6).

Nejvíc trestaným hráčem týmu byl Michal Dolinský, který si v základní části připsal 100 trestných minut ve třiadvaceti utkáních za dva tresty do konce utkání, dva pětiminutové tresty a pětadvacet dvouminutových. Tento počet trestných minut mu stačil na druhé místo mezi ligovými hříšníky. Druhým v pořadí (a v rámci ligy pátý) je Petr Včela s 92 trestnými minutami za jeden trest do konce utkání, čtyři desetiminutové a šestnáct dvouminutových trestů v jednadvaceti utkáních. Třetí, celkově šestnáctý, byl Ondřej Špatenka, který strávil na trestné lavice šedesát dva minut za dva desetiminutové tresty a jednadvacet dvouminutových trestů.

Čekání na semifinálového vyzyvatele

Play-off začalo! Bohemka jako vítěz základní části čekala, až čtvrtfinále určí jejího soka pro semifinále Play-off. Tabulka základní části určila tyto čtvrtfinálové dvojice: Chotěboř – Hlinsko, Moravská Třebová – Litomyšl, Chrudim B – Choceň. Všeobecně se počítalo, že bez problému postoupí Chotěboř a Slovan, třetí dvojice neměla jasného favorita, i když po výsledcích v základní části se dal předpokládat spíše postup Chrudimi.

Chotěboř jako druhý tým základní části čekal nejhůře umístění celek – Hlinsko. Jak je psáno výše, čekal se bezproblémový postup Chotěboře, ale hráči Hlinska nechtěli dát svojí kůži lacino, což napověděl hned první zápas, který vyhrála Chotěboř 3:2 až po nájezdech. Druhý zápas skončil jednoznačně ve prospěch Chotěboře 7:2. Jenže Hlinsko ve třetím zápase dokázalo vyhrát 4:3 na nájezdy a vynutit si čtvrtý zápas, který vyhrálo nečekaně vysoko 10:2! Rozhodnout tak musel pátý zápas, který již Chotěboř po výsledku 6:2 zvládla a postoupila do semifinále.

Zato Slovan dokázal předpoklady splnit na jedničku, když svoji sérii ukončil již po třech zápasech s výsledky 8:2, 5:1 a 9:1.

Třetí dvojice nabídla, stejně jako první, hned pět zápasů. Nejprve se radovali chrudimští 4:1, jenže Spartak doma kontroval vysokým vítězstvím 8:3. Ve třetím zápase dokázala Chrudim svého soupeře vynulovat a připsat si výhru 5:0. Čtvrtý zápas přinesl gólovou přestřelku, kterou ovládl se skóre 9:7 domácí Spartak. Rozhodující zápas však vyzněl jednoznačně pro domácí Chrudim, která nedala Chocni šanci a vyhrála vysoko 11:2.

Čtvrtfinálové souboje tak určily tyto dvojice pro semifinále HC SB Světlá nad Sázavou – HC Chrudim B a HC Slovan Mor. Třebová – HC Chotěboř.

Skláři jdou do akce...

Skláři zahajovali semifinálovou sérii „domácím“ zápasem proti Chrudimi v Humpolci a vstup se jim vydařil znamenitě! Již ve 14. sekundě hry se prosadil Petr Včela, jenže i přesto, že Skláři měli více ze hry, nedokázali se dál gólově prosadit. Prvních pět minut druhé třetiny nabídlo hned tři góly, nejdřív se hostům podařilo vyrovnat zásluhou Fouska, aby se o minutu po něm prosadil domácí Krajíček. Ale i hosté našli rychlou odpověď na vstřelený gól, opět zásluhou Fouska. V polovině utkání se hosté dostali do vedení zásluhou Langra. Sklářům se povedlo vyrovnat v čase 44:05 hokejkou Ondřeje Včely. O osmapadesát sekund později se prosadil druhý z bratrské dvojice Petr a vrátil tak vedení na stranu Sklářů. Hosté však nesložili zbraně a v polovině třetiny opět vyrovnali střelou Formánka. Odpověď na jeho zásah našel v 55. minutě Marek Pavliš, v 60. minutě pak střelou do prázdné branky zpečetil vítězství Jan Krajíček. Bohemka si tak v prvním semifinále připsala výhru 6:4. Vydřená výhra mohla Skláře varovat, že v Chrudimi je nečeká nic lehkého…

Jaroslav Žák v souboji o puk s chrudimským Dušanem Schweinfurtrem. V pozadí přihlíži Petr Včela. Foceno na ZS v Humpolci.
(Zdroj: Havlíčkobrodksý deník/Libor Plíhal)

Opak byl však pravdou! Skláři byli v zápase jasně lepší a v první třetině si během minuty a čtvrt vypracovali dvoubrankové vedení zásluhou Martina Hadravy a Jaroslava Žáka. Ve druhé třetině přidal třetí zásah Petr Včela, který se prosadil ve vlastním oslabení. Jiskřičku naděje pro domácí hráče vykřesal ve 36. minutě Formánek, ale již o minutu později se Skláři vrátili do třígólového vedení zásluhou Pavliše. V poslední třetině uzavřel gólový účet utkání Michal Dolinský, jemuž se povedlo skórovat z kraje čtyřminutového oslabení. Konečný výsledek 5:1 tak mluvil za vše. Skláři si tak cestu do finále Play-off vystříleli v nejkratší možné době a v cestě k absolutnímu úspěchu jim scházel poslední krůček…

Druhou semifinálovou sérii ovládl moravskotřebovský Slovan, kterému k ukončení série stačily taktéž dva zápasy, i když nesmírně vyrovnané. První zápas vyhráli Slovanisté v Chotěboři 4:3, druhý zápas musely za stavu 5:5 rozlousknout až samostatné nájezdy, které vyzněly lépe pro Slovan.

Skláři jsou MISTŘI!!! Ale bez poháru...

Opět po roce čekalo Bohemku finále krajské ligy, ale oproti loňskému ročníku do něj tentokrát šla jako mírný favorit a hned v prvním zápase to potvrdila! Skláři se v prvním finále mohli spolehnout i na veterána Mečiara, pro kterého to bylo jediné střetnutí v rámci play-off a jeho přínos byl znát. Světelští se prosadili v první třetině dvakrát, nejdříve po třech minutách hry z hole Jana Krajíčka a poté až půl minuty před koncem třetiny zásluhou Petra Včely. Ve druhé třetině se prosadili opět pouze Skláři a byl to znovu gól do šatny minutu a dvacet vteřin před koncem třetiny, úspěšným autorem byl Marek Pavliš. Poslední třetinu ovládli jasně hráči z města skla a kamene, když v poslední desetiminutovce uštědřili soupeři tři údery z čepelí Honzy Krajíčka, Stanislava Mečiara a Jaroslava Žáka. Konečný výsledek 6:0 tak vysoko předčil předzápasová očekávání, k vytouženému cíly teď scházel poslední krůček…

Jan Krajíček se raduje ze čtvrtého gólu v Burešově brance. Zády k objektivu Petr Včela.
(Zdroj: rajče.cz/hcslovanmt)

Šestkrát. Přesně tolikrát se mohli v prvním finále radovat z gólů světelští fanoušci, kteří byli nuceni k „domácím“ zápasům cestovat autobusem.
(Zdroj: rajče.cz/hcslovanmt)

Druhý zápas nabídl mnohem vyrovnanější partii než ten první. Gólový účet zápasu otevřel v přesilovce opět Jan Krajíček, na jehož zásah kontrovali domácí dvěma přesnými zásahy v přesilovkách z holí Husárka a Kobzy. Skláři vyrovnali ještě před koncem třetiny a opět v přesilovce, autorem branky byl Jaroslav Žák. Druhá třetina gól na žádné straně nepřinesla, a tak se o vítězi muselo rozhodnout ve třetí třetině. V čase 46:52 vstřelil vítězný a zároveň mistrovský gól PETR BERÁNEK, letní posila z Pelhřimova. Deset sekund před koncem pečetil na 4:2 do prázdné branky Jaroslav Žák a Skláři tak mohli začít slavit historicky první mistrovský titul!!! Ovšem mělo to jeden háček… Funkcionáři VV Pardubického krajského svazu ledního hokeje neměli připravený pohár pro vítěze krajské ligy! Zřejmě se nepočítalo s tím, že by mohl někdo finále vyhrát v nejkratším možném termínu, a tak si Skláři museli počkat na svoji korunovaci až do prvního domácího zápasu kvalifikace o druhou ligu. Paradoxem bylo, že Slovan svůj pohár, jakožto přeborník Pardubického kraje, obdržel, o to větší pocit hořkosti hráči a cca stovka jejich příznivců prožívali. Jen si to představte, zaslouženě vyhrajete ligové finále, ale musíte sledovat, jak s pohárem křepčí poražený soupeř, neuvěřitelné…

Po závěrečném hvizdu 2. finálového utkání mohli Skláři začít slavit společně se svými fanoušky vítezství v krajské lize. Poháru se však nedočkali.
(Zdroj: rajče.cz/hcslovanmt)

Skláři ovládli kvalifikační skupinu, ale z postupu se radovali krátce…

Bohemka měla jako vítěz Pardubické krajské ligy právo účasti v kvalifikaci o druhou ligu, ve které byla přiřazená do skupiny B spolu s celky HC Sršni Kutná Hora, TJ Spartak Nové Město n. Metují a HC VTJ Ještěd Liberec. V této společnosti byl jednoznačně největším favoritem na postup tým Kutné Hory, který rok předtím z druhé ligy sestoupil a teď se chtěl vrátit zpět.

Osud tomu chtěl, že úvodní zápas kvalifikace odehráli Skláři právě proti Kutné Hoře a k tomu ještě na jejím ledě. Skláři k zápasu odjížděli posílení o veterána Mečiara a o juniory Josefa Štrose, Josefa Váchu, Petra Šudomu, Tomáše Hadravu a Martina Hadravu. Pro světelského brankáře Lukáše Studeného šlo o pikantní zápas neb v minulosti v dresu Kutné Hory působil a teď se tak postavil „proti svým“. Samotný zápas se Sklářům vyvedl, již ve 13. minutě se prosadil Petr Beránek, ovšem na jeho gól našli domácí odpověď během dvou minut zásluhou Adamce. Pomyslný chleba se lámal v druhé polovině druhé třetiny, kdy se nejdříve prosadil Jan Krajíček a dvě minuty po něm stanovil konečné skóre 3:1 Petr Včela. Ve třetí třetině si Skláři vedení pohlídali, dokonce mohli i zvýšit, ale samostatný únik Mečiara v 58. minutě zlikvidoval brankář Malý.

Zasloužená děkovačka pro zhruba necelé dvě stovky světelských fanoušků po úspěšném zápase v Kutné Hoře.
(Zdroj: kutnohorský deník/Jakub Geier)

Druhým soupeřem byl Spartak Nové Město n. Metují a pro Světlou měl tento zápas i slavnostní nádech, neboť se po dvou týdnech od finálového trumfu dočkali svého poháru pro vítěze krajské ligy Pardubického kraje. Pohár byl hráčům předán před zápasem z rukou tehdejšího místostarosty města Světlá nad Sázavou pana Tourka a místopředsedy krajského svazu ledního hokeje pana Stříteského. Skláři museli své emoce krotit, neb před sebou měli zápas s neznámým protivníkem, který dokázal vyhrát Královehradeckou krajskou ligu. Skláři, které posílil ještě Adam Vylíčil, vstoupili do utkání výborně, již v 9. minutě vedli 2:0 po brankách Krajíčka a Tomáše Hadravy. V poslední minutě úvodní třetiny vidělo pět stovek diváků hned dvě branky. Nejdříve se prosadil opět Krajíček, na jehož branku ještě hosté našli rychlou odpověď. Kontaktní branka jako kdyby hostům vlila krev do žil a začátek druhé třetiny tak byl v jejich režii, ale z dalšího gólu se radovali Skláři zásluhou Heřmánka. Na 5:1 zvyšoval dvě minuty před druhou sirénou Krajíček, který tak zkompletoval hattrick. Závěrečné dějství poté nabídlo brzkou branku hostí, po které se museli Skláři úspěšně bránit ve čtyřminutovém oslabení. Definitivní rozuzlení přišlo pět minut před koncem, kdy střelou pod víko na 6:2 zvyšoval Dolinský. Hostům se ještě povedlo v závěru utkání snížit na konečných 6:3 pro Světlou.

Kapitán Ondřej Včela přebíra před 2. kvalifikačním zápasem pohár pro vítěze KL.
(Zdroj: výstřižek ze Světelského zpravodaje Duben 2009/jív)

Třetím soupeřem Sklářů byli „vojáci“ z Liberce, jakožto vítěz Liberecké krajské ligy. Tým pro Skláře absolutně neznámý. Bohemáci vstoupili do utkání ve velkém tlaku, leč se značně vychýlenými muškami, a tak se vedení před koncem první třetiny ujal soupeř. Ve druhé periodě Skláři rychle vyrovnali střelou Petra Včely a dvě minuty před koncem i otočili stav utkání zásluhou Stanislava Mečiara. O výsledku definitivně rozhodla 44. a 45. minuta, kdy se nejdříve prosadil Krajíček a chvíli po něm i obránce Beránek. Na konečných 5:1 zvýšil z trestného střílení Žák. Ve třech úvodních zápasech zaznamenali Skláři 100% úspěšnost, díky čemuž si drželi tříbodový náskok na druhou Kutnou Horu…

…právě v zápase s Kutnou Horou mohli již Skláři rozhodnout o svém postupu do 2. ligy, a to jako by jim svazovalo nohy. Hosté šli v sedmé minutě do vedení díky proměněné přesilovce, na tento gól našli Skláři odpověď ve 13. minutě, a to ve vlastním oslabení, kdy soupeřovým obráncům ujel Krajíček. Bohužel to bylo ze strany Sklářů vše, dále se prosazovali jen hosté. Nejdříve si před koncem první třetiny vzali vedení zpět. Ve druhé třetině hosté zvýšili svůj náskok na 3:1 a v závěrečném dějství určili dvěma slepenými góly dvě minuty před koncem konečný výsledek na 5:1. Při rovnosti bodů rozhodovala bilance ze vzájemných zápasů, kterou měla díky tomuto zápasu teď Kutná Hora. Vidina postupu se tak zdála ztracena…

Skláře prohra však nezlomila a do pátého kvalifikačního utkání tak opět odcestovali v plné palbě, ovšem oproti prvnímu vzájemnému utkání je v Novém Městě nečekalo nic lehkého. V desáté minutě první třetiny se jako první prosadili Skláři, když zakončoval Mečiar. O tři minuty později jej ve dvojnásobné početní výhodě napodobil Žák. V druhé třetině sice hře dominovali Skláři, ale bez efektu. A tak přišel trest, respektive dva, nejprve Skláři chybovali v obraně, čímž dovolili Spartaku snížit a následně ujel hostující obraně Kodým, který z brejku vyrovnal. Na vyrovnávací branku našel Žák odpověď již po třiceti sekundách – 3:2. Ve třetí třetině se hrál na obou stranách útočný hokej, který přinesl úspěch domácím v podobě vyrovnání. Když už se zdálo, že všechny naděje na plný bodový zisk vezmou za své, vzal, dvacet sekund před koncem utkání, osud do svých rukou veterán Mečiar, který tvrdou střelou propálil domácího brankáře – 4:3! Světlá měla díky plnému dvoubodovému zisku stále naději na postup. Ovšem musela v posledním kole vyhrát a spoléhat se na zaváhání Kutné Hory, která porazila poslední VTJ Ještěd 8:0.

Jaroslav Žák se snaží přejit přes bránícího hráče Nového Města
(Zdroj: Havlíčkobrodksý deník/Libor Plíhal)

Právě forma kutnohorských Sršňů nedávala Sklářům velkou naději na možný postup, a tak na zápas pod ještědský vysílač odcestovalo pouze jedenáct hráčů v této sestavě: Studený – Mečiar, Beránek P., Kůrka, Vomela O. – Žák, Dolinský, Krajíček, Neuwirth, Štros, Špatenka. Skláři si byli vědomi, že pouze výhra je udrží v naději na postup, proto se hrál zpočátku oboustranně opatrný hokej, s lehkou převahou Sklářů. Právě tuto převahu přetavili Skláři ve 14. minutě v první gól z hole Jakuba Kůrky. Ve druhé třetiny se Bohemáci prosadili třikrát během tří minut! Nejdříve se dvakrát během 27. minuty prosadil Žák, kterého ve 30. minutě napodobil veterán Mečiar. V 55. minutě pak určil konečný výsledek zápasu Jan Krajíček. Jednoznačný výsledek 5:0 stále živil naději Sklářů na postup, ovšem na konečný verdikt si museli počkat až na následující den, kdy Kutná Hora doma přivítala Nové Město nad Metují.

V Kutné Hoře si nikdo moc nepřipouštěl, že by se nepostoupilo a začátek utkání tomu odpovídal, po první třetině domácí vedli 2:0. Hosté, kterým již o nic nešlo, se však nevzdali. Ve druhé třetině nejdřív snížili na 2:1 a v závěrečném dějství vyrovnali na 2:2 v 57. minutě. To znamenalo jenom jediné – Světlá nad Sázavou postupuje do II. národní ligy!

Kontumace, postupuje Kutná Hora…

Skláři se mohli radovat z postupu do druhé ligy, a tak se začalo řešit, zda se Světlá na druholigové mapě objeví. Nejvíc se řešila finanční otázka, neboť celý svět se zmítal v ekonomické krizi, která dolehla i na největšího sponzora – Sklo Bohemia. Druhá otázka spočívala v zimním stadionu, ten ve Světlé byl v rekonstrukci a Skláři by tak museli hrát třetí nejvyšší soutěž v humpoleckém azylu. A na závěr třetí, a neméně důležitá otázka se točila kolem hráčského kádru, který by musel být pro vyšší soutěž značně širší, vzhledem k pracovnímu vytížení jednotlivých hráčů. „V tomto týdnu jsme rozjeli jednání, probíráme a zvažujeme současnou situaci. Teprve potom se rozhodneme, jakými kroky se budeme dál ubírat“ řekl v týdnu po postupu havlíčkobrodskému deníku tehdejší předseda HC pan Ing. Jaroslav Švorc. Tehdy ještě nemohl tušit, že zasáhne vyšší moc…

…tou vyšší mocí byl protest Kutné Hory proti neoprávněnému startu Tomáše Prause v posledním vzájemné zápase se Spartakem Nové Město. Tento hráč obdržel ve vzájemném zápase se Světlou TH a byla mu odebrána registrace, jenže činovnící Spartaku jej zapomněli vyškrtnout ze zápisu o utkání v zápase s Kutnou Horou. Tento nedostatek přehlídli i rozhodčí a obsluha boxu časoměřičů. STK ČSLH uznala protest Kutné Hory jako oprávněný, což zapříčinilo kontumaci výsledku 2:2 na 5:0 pro Kutnou Horu. Kutná Hora tak v konečné tabulce přeskočila Světlou díky lepším vzájemným utkáním a mohla si začít užívat postup od „zeleného“ stolu.

Sklářům aspoň odpadlo dilema, zda druhou ligu hrát nebo ne. Ročník 2009/2010 stráví opět v krajské lize, o tom zase až příště…

Týmové foto HC Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou
(Zdroj: archiv HC Světlá)

 
Správný sport
Mini Open Air
Aktuální články
SEMIFINÁLE KLM
4:3
4:6
1:4
3:1
0:2
HC Světlá
nad Sáz.

2-3

HC Žihadla Moravské Budějovice
Utkání
Muži | středa 27.03.2024, 18:30
4. semifinále
3:1
Světlá nad Sázavou - Moravské Budějovice
 
Muži | sobota 30.03.2024, 17:00
5. semifinále
2:0
Moravské Budějovice - Světlá nad Sázavou
 
Dorost | neděle 24.03.2024, 14:30
O umístění sk. 23
4:8
Telč - Světlá nad Sázavou
 
Dorost | úterý 26.03.2024, 18:25
O umístění sk. 23
3:2
Pelhřimov - Světlá nad Sázavou
 
Ml. žáci A | pondělí 18.03.2024, 18:15
O umístění sk. H
7:3
Světlá nad Sázavou - Pardubice
 
Ml. žáci A | čtvrtek 21.03.2024, 17:30
O umístění sk. H
6:4
Světlá nad Sázavou - Poděbrady
 
Ml. žáci B | pondělí 25.03.2024, 17:15
26. kolo
5:2
Světlá nad Sázavou - Velké Meziříčí
 
Ml. žáci B | úterý 02.04.2024, 16:45
19. kolo
4:4
Dukla Jihlava - Světlá nad Sázavou
 
Lyoness
Lyoness
Instagram
Instagram
Návštěvnost
počítadlo.abz.cz
 
© eSports s.r.o. &HC Světlá nad Sázavou - kontakt: j.krajicek@email.cz RSS