Klub web.cz  – profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

ROK 2007: Příchod Žáka přilákal domů úspěšné odchovance a slavného veterána

21.04.2020 | Filip Beneš, Jan Krajíček

Pamatujete si na to, co se stalo v roce 2007? Například byl vydán operační systém Windows Vista, spisovatelka J. K. Rowlingová dokončila sedmou knížku o Harry Potterovi s podtitulem Relikvie smrti. Z domácích událostí stojí za zmínku vstup ČR do Schengenského prostoru, díky kterému šlo tehdy cestovat čtyřiadvaceti evropskými státy bez hraničních kontrol. Pro nás je ovšem důležitější, že v sezóně 2007/08 začal tehdejší klub HC Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou psát svou úspěšnou desetiletku, na jejíž začátek si můžeme nyní všichni zavzpomínat.

Kapitoly

  1. Prolog
  2. Outsider posiluje
  3. Specifika sezóny 2007/2008
  4. Dvě prohry na úvod naplňovaly prognózy, ale pak...
  5. V novém roce se Skláři naplno rozstříleli
  6. Druhá liga, ANO nebo NE?
  7. Bilancování před PLAY-OFF
  8. Je tu PLAY-OFF
  9. Skláři jsou ve FINÁLE!!!
  10. Zajímavosti sezóny

Prolog

Začněme však o dvě sezóny dříve a kupodivu v Havlíčkově Brodě. V sezóně 05/06 se havlíčkobrodská parta kolem veteránů Richarda Cachnína, Stanislava Mečiara, Pavla Zmrhala a mladíčka Jaroslava Žáka dočkala vytouženého postupu zpět do 1. ligy. Zásluhu na tom mělo i trio světelských odchovanců, jmenovitě se jednalo o Jana Krajíčka, Petra a Ondru Včelovi – Ondra si v rozhodujícím utkání baráže proti Jindřichovu Hradci připsal vítězný gól. Ovšem po postupové sezóně se s Rebely nedohodli na pokračování, a tak se rozhodli sezónu 06/07 vynechat.

Outsider posiluje

Na ledová kolbiště se vrátili v sezóně 2007/2008 v barvách klubu, ve kterém s hokejem začínali – ve Světlé. K návratu k hokeji je svým angažmá u Sklářů přiměl Jaroslav Žák, který do Bohemky přišel již v polovině sezóny 2006/2007, poté co se rozhodl upřednostnit práci před profesionálním hokejem v tehdy prvoligovém Havlíčkově Brodě. Brodský kanonýr, který byl před svým příchodem druhým nejproduktivnějším hráčem Rebelů, spustil ve Světlé přestupový boom. Mimo návratu výše zmíněných odchovanců šlo o příchod internacionála Stanislava Mečiara z Chrudimi. Účastník MS 1994 a trojnásobný mistr ČSSR (1x Dukla Jihlava, 2x Tesla Pardubice) se nechal v rozhovoru pro Světelský zpravodaj slyšet, že uvažoval o působení v Chotěboři, ale když se dozvěděl, že dres Světlé budou oblékat jeho někdejší spoluhráči z Brodu, měl o svém dalším angažmá hned jasno. Další posila přišla z nedalekého Pelhřimova, a i tady šlo spíš o návrat domů, neb se vrátil další hráč, co začínal s hokejem ve Světlé, Ondřej Špatenka. Tým skvěle doplnili i hráči z místní juniorky, talentovaný gólman Michal Koubský, důrazný obránce Jakub Kůrka, a především šikovný útočník Michal Dolinský. V průběhu ročníku se ke Sklářům připojilo několik hráčů na střídavé starty z Jihlavy nebo Brodu, za zmínku stojí především syn Stanislava Mečiara Tomáš, který si zahrál v jedné obranné formaci se svým otcem, nebo Petr Šudoma, jenž poté hájil barvy Sklářů až do sezóny 15/16. Družina pod vedením trenéra Milana Schlaicherta tak mohla začít pomýšlet na úspěšný ročník, jehož cílem bylo dostat se minimálně do finálové čtyřky. Nutno podotknout, že v té době byla „Bohemka“ považována spíše za tým z druhé poloviny tabulky, s kterým se předem počítalo pro záchranářské boje než v účast ve finálové skupině, ovšem příchod Žáka tyto předsudky změnil.

Specifika sezón y 2007/2008

V sezoně 2007/2008 hrálo krajskou ligu pardubického kraje osm týmů, konkrétně šlo o HC Hlinsko, HC Chrudim B, HC Chotěboř, HC Slovan Moravská Třebová, HC Spartak Choceň, HC Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou, HC Litomyšl, SKLH Žďár nad Sázavou. Všechny týmy se mezi sebou utkaly čtyřkolově každý s každým.

Po odehrání 28 kol došlo k rozdělení tabulky na finálovou čtveřici (semifinále) a skupinu o udržení, kde se hrálo o umístění. Poslední tým poté v baráži vyzval vítěze krajské soutěže. Semifinále se hrálo na dva vítězné zápasy, finále na tři.

Před zahájením soutěže byl jasný aspirant na titul Sportovní klub ledního hokeje Žďár nad Sázavou, který byl z ekonomických důvodů nucen prodat druholigovou licenci Kutné Hoře a toužil se opět vrátit na druholigovou mapu. Ve finálové skupině se taktéž počítalo s účastí Moravské Třebové, o zbývající dvě volná místa se měla porvat mužstva Chocně, Chotěboře a Litomyšle. Pro skupinu o udržení byly předurčeny: tým Hlinska, chrudimské rezervy, a právě světelská „Bohemka“.

Dvě prohry na úvod naplňovaly prognózy, ale pak...

V prvních dvou zápasech nové sezóny čekali Světlou dva největší aspiranti na mistrovský titul, a to Moravská Třebová a Žďár nad Sázavou. Z obou zápasů odcházeli Skláři poraženi, když doma podlehli Slovanu 4:1 a venku žďárským plamenům 6:3. Po dvou úvodních prohrách však přišla série osmi vyhraných zápasů v řadě, během které Skláři porazili Chrudim B (doma 4:3), choceňský Spartak (venku 3:4), v domácím derby těsně předčili Chotěboř 6:5, když hattrick zaznamenal veterán Mečiar. V dalším domácím utkání Bohemka porazila Hlinsko vysoko 7:1 a první čtvrtinu základní části uzavřela venkovní výhrou v Litomyšli 3:2.

Vlastimil Křišťan forčekuje chotěbořského Fibikara
(zdroj: havlíčkobrodský deník/Libor Plíhal)

První sérii odvet zahájili Skláři na jedničku! V odvetě vrátili Slovanu prohru z prvního kola i s úroky, když na Moravě vyhráli 5:0 – čisté konto vychytal Lukáš Studený. I domácí odveta proti Žďáru vyšla bravurně, hráči hostí, zřejmě zaskočeni mantinely bez plexiskla a otevřeným zimním stadionem v Pěšinkách, si od soutoku Sázavky se Sázavou odvezli vysokou prohru 6:2. V desátém kole si Skláři odskočili k zápasu do Chrudimi, kde i díky třem trefám Žáka vyhráli 5:3

Osm výher v řadě katapultovalo Světlou na průběžné druhé místo.
(zdroj: havlíčkobrodský deník)

Jedenácté kolo a domácí odveta s Chocní. Bohemka v zápase promarnila tříbrankové vedení, což jí nakonec stálo prohru 5:4 v prodloužení. Po zápase s Chocní bylo na programu derby na ledě Chotěboře, kde Světlá v polovině třetí třetiny vedla již 3:0, ale domácím se v posledních dvou minutách podařilo díky dvěma přesným zásahům Jaromíra Kubáta snížit na rozdíl jedné branky. Naštěstí Skláři své vedení uhlídali, a tak mohli i z druhého vzájemného měření sil odejít vítězně, tentokrát 3:2. Po vítězném derby přišel pro Bohemku šok, když si ze hřiště předposledního Hlinska odvezla prohru 6:5 po prodloužení. Hned v dalších zápasech si Skláři dvakrát připsali domácí výhru, nejprve s Chrudimí 5:4 a poté s Litomyšlí 7:5. Poslední zápas kalendářního roku 2007 odehráli Skláři na ledě Žďáru nad Sázavou, kde po dramatickém boji padli 3:1.

Jaroslav Žák se snaží překonat chotěbořského gólmana Trtíka
(zdroj: havlíčkobrodský deník/Libor Plíhal)

V novém roce se Skláři naplno rozstříleli

První zápas v novém roce se odehrál ve středu 2. ledna a Skláři k němu cestovali na led Chocně. Po vyrovnané první třetině se světelští střelci urvali ze řetězů a domu si odvezli vysokou výhru 9:4! Čtyři góly zaznamenal Žák, po dvou Honza Krajíček a Honza Ruml, jednou se prosadil Tomáš Krajíček. Střeleckou formu si Skláři přenesli do třetího derby v sezóně, kdy se v domácím prostředí prosadili hned desetkrát, což znamenalo výhru 10:5. Skláři bodovali i proti Hlinsku (doma 5:2), poté ovšem přišla vysoká prohra 7:3 v Litomyšli, z které se však Skláři brzo oklepali. V dohrávce patnáctého kola pak Skláři doma porazili Moravskou Třebovou 5:4. Se stejným soupeřem se poté utkali o čtyři dny později, tentokrát však vyhráli na jeho ledě 6:4. Poté přišla další vysoká prohra 7:4, tentokrát na ledě favorita ze Žďáru. Prohru Bohemka odčinila výhrou 4:1 v Chrudimi, po které přišla velmi těsná prohra 1:2 doma s Chocní. V posledních třech utkáních základní části již Skláři neokusili hořkost porážky. Nejdříve si v Chotěboři připsali výhru 7:4 (za Chotěboř se prosadil pozdější hráč Světlé Jakub Venc), v Hlinsku si připsali výhru 5:2 a základní část ukončili doma s Litomyšlí 7:1, druhý hattrick v sezóně zaznamenal internacionál Stanislav Mečiar. Skláři tak zakončili základní část na překvapivém 1. místě.

Základní část opanovali Skláři s náskokem osmi bodů
(zdroj: havlíčkobrodský deník)

Druhá liga, ANO nebo NE?

Již v průběhu základní části, kdy Skláři překvapivě poráželi jednoho soupeře za druhým, přišla na řadu otázka, zda by se Světlá účastnila kvalifikace o II. ligu, kde by se utkali s vítězi krajských přeborů Plzeňského, Ústeckého a Hradeckého kraje. K eventuálnímu postupu se již krátce po Silvestru vyjádřil tehdejší předseda hokejového klubu Ing. Jaroslav Švorc. „To by již nebyla otázka sportovní výkonnosti a momentálního nadšení, zcela o něčem jiném by byl rozpočet oddílu, musel by se samozřejmě posílit i hráčský kádr, zpevnit zázemí oddílu. O takové budoucnosti ve Světlé zatím neuvažujeme,“ řekl tehdy redaktorům Havlíčkobrodského deníku.

Do kvalifikace o II. ligu se Světlá nakonec dostala až o rok později a hned první pokus byl pro ni úspěšný, ale to už je jiný příběh…

Bilancování před PLAY-OFF

Před začátkem Play-off je zvykem hodnotit dosavadní průběh sezóny, a ne jinak tomu bylo i u Sklářů, kteří zažili nezapomenutelnou základní část. Nejčastěji skloňovaná otázka byla: „co se ve Světlé stalo, co je příčinou takového nečekaného úspěchu?“ Na tuto otázku, pro legendárního Aloise Svobodu z Havlíčkobrodského deníku, odpověděl Honza Krajíček „S letošní sezonou jsem pochopitelně spokojený, příčinu úspěchu vidím ve skutečnosti, že se k nám vrátili odchovanci bratři Ondra a Petr Včelové i já. Když přišel bývalý havlíčkobrodský kanonýr Jaroslav Žák a začal pomáhat internacionál Stanislav Mečiar, vytvořil se kolektiv, do něhož dobře zapadli i mladíci, kteří si nechají od těch zkušených poradit a tím jdou sami výkonnostně nahoru.“

Jan Krajíček (v modrém) blokuje výhled žďárskému Lukášovi Novákovi.
(zdroj: žďárský deník/Tomáš Marek)

O dobrém duchu kabiny mluvil pro deník i předseda klubu Ing. Švorc „Samozřejmě mám radost z dosavadních úspěchů, blahopřeji a děkuji všem, kteří se o to zasloužili. Po delší odmlce se tu dal dohromady kvalitní hokejový tým, který táhne za jeden provaz, v tom je i jeho síla. Ale… ještě nemáme za sebou ani první semifinálové zápasy, a pokud postoupíme, pravděpodobně by nás čekal velice silný Žďár,“ zůstával nohama na zemi šéf světelského hokeje.

Je tu PLAY-OFF

Základní část zakončili Skláři doma proti Litomyšli a se stejným soupeřem se měli, jako vítězové základní části, utkat i v semifinále play-off. V prvním zápase nedokázali Skláři navázat na vysokou výhru z posledního vzájemného měření sil, ale i tak svého soka udolali. Po dramatické bitvě urvali vítězství 3:1. K druhému zápasu cestovali Skláři do města Bedřicha Smetany v plné sestavě posílení o Tomáše Mečiara a Petra Šudomu. Po první třetině sice s domácími prohrávali 1:0, ale ve druhé třetině se Skláři prosadili hned pětkrát (!), čímž rozhodli celou sérii. Ve třetí třetině hosté dvěma góly dali výsledku jasnou podobu – 7:1. Na výhře se jedním gólem podílel i benjamínek Petr Šudoma.

Ve druhé semifinálové sérii se proti sobě postavily celky druhého Žďáru nad Sázavou a třetího Slovanu Moravská Třebová. V prvním domácím zápase si Žďár se Slovanem poradil bez problému 9:3. Druhý zápas v Moravské Třebové byl už vyrovnanější, když Slovan padl až v nájezdech 6:5.

Skláři jsou ve FINÁLE!!!

Finále pardubické krajské ligy čistě v režii týmů z Vysočiny? Proč ne! Posázavské derby se Žďárem zatím vždy nabídlo pohledný a vyrovnaný hokej. Třikrát se z výhry radoval tým Žďáru a jednou uspěli Skláři, ovšem v Play-Off se dosavadní úspěchy mažou. V prvním finále měli výhodu domácího ledu Skláři, jakožto vítěz základní části. Právě na tuto výhodu Skláři spoléhali, jelikož v té době byly Pěšinky specifické, místo plexiskel byla za každou brankou umístěna pouze síť, dřevěné mantinely měly jiné odrazy, na které byli Skláři zvyklí. Ovšem v prvním zápase Bohemka výhodu domácí hřiště nevyužila. Hosté se dostali do vedení již v osmé minutě, domácím se však zásluhou Žáka podařilo vyrovnat v poslední minutě první třetiny. V polovině zápasu se hosté dostali do dvoubrankového vedení, které si drželi do poloviny poslední třetiny. Nejdříve se podařilo snížit Žákovi, aby chvíli po něm vyrovnal Krajíček na 3:3! Domácí byli v tlaku, ale bohužel přišlo z jejich strany špatné střídání, které hosté využili k brejku, z něhož vstřelili vítězný gól na 4:3. Světlá se v zápase musela obejít bez jihlavských posil Komůrky a Dzurika, které neuvolnil jejich mateřský klub.

Michal Dolinský (vpravo) se snaží dostat puk za záda Lukáše Nováka. Přihlíží Jan Ruml (#20)
(zdroj: žďárský deník/Libor Plíhal)

K druhému finálovému utkání přijížděli Skláři do Žďáru s touhou vyrovnat sérii na 1:1. Po úvodních dvaceti minutách se zdálo, že jejich plán vezme za své, jelikož domácí se prosadili hned třikrát, naopak hostům se lepila smůlu a hokejky. Karta se však ve druhé třetině obrátila, Skláři vyrovnali na 3:3. Stejný stav platil i po konci prostřední části. Závěrečná část nabídla po gólu na každé straně, což za stavu 4:4 znamenalo prodloužení. V nastaveném čase se žádný tým gólu nedočkal, a tak se hráči mohli připravit na samostatné nájezdy. V nich se za Světlou prosadil pouze veterán Mečiar, zatímco na straně domácích byl úspěšný Koželuh s Plachým. Výsledek 5:4 po nájezdech byl pro Skláře velmi smolný.

Stanislav Mečiar proměňuje svůj nájezd
(zdroj: žďárský deník/Tomáš Marek)

Ke třetímu zápasu přistoupili Skláři s jasným cílem – prodloužit sérii minimálně o jeden zápas, což se jim povedlo! Přes šest stovek diváků sledovalo vyrovnanou bitvu, ve které měli z počátku, i díky přesilovkám, více ze hry hosté. Prvního gólu se však dočkali jako první Skláři, když v osmnácté minutě tečoval Mečiarovu střelu Žák. Z kraje druhé třetiny napřáhl na modré čáře Mečiar a jeho střela tentokrát zapadla bez teče za brankáře Nováka – 2:0!!! Ovšem po chvíli snižuje střelou pod tyčku žďárský Ptáček, což hostům vlilo do žil čerstvou energii ve snaze o vyrovnání, avšak bezúspěšně. Půl minuty po začátku poslední třetiny přidal třetí gól Žák a osm minut po něm přidal čtvrtý gól Neuwirth. Bohemka tak zvládla třetí utkání výsledkem 4:1 a vynutila si ještě jednu cestu do Žďáru.

Čtvrtý zápas série přilákal na žďárský zimní stadion 1 540 platících diváků, mezi nimiž byla i početná družina těch světelských. Se Skláři se na Bouchalky vydali fanoušci dvěma plnými autobusy a spousta fanoušků se vydala i po vlastní ose. Bohemka rozjásala své fanoušky již v šesté minutě, kdy se po spolupráci s Krajíčkem prosadil Žák. Bohužel to byla pro Skláře poslední radost v sérii, poté se prosadili již jen domácí hráči. Nejprve před koncem první třetiny domácí vyrovnali, ve druhé třetině poté překlopili misky vah na svou stranu. Ve třetí třetině domácí přidali třetí gól a bylo rozhodnuto. Stav 3:1 svítil na světelné tabuli i po konci zápasu.

I přes prohru v sérii hodnotili Skláři finále kladně „Jde o historický úspěch světelského hokeje, vysokého favorita jsme pořádně potrápili. Dík patří i fanouškům, kteří nás přijeli dvěma autobusy do Žďáru povzbudit. Letošní sezona se opravdu vydařila“nechal se po zápase slyšet světelský tiskový mluvčí pan Heřmánek.

Sérii o 3. místo a titul přeborníka Pardubického kraje vyhrála po výsledcích 0:2, 3:2sn a 2:1 Litomyšl.

Zajímavosti sezóny

  • Za Skláře odehrál kompletní sezónu Ladislav Fixa, současný trenér světelského A-týmu.
  • V dresu Chotěboře zářil bývalý mládežnický reprezentant Marek Pavliš, který v další sezóně přestoupil do Světlé, kde posléze ukončil kariéru
  • V Chotěboři se objevil i junior Jakub Venc, pozdější člen zlaté světelské družiny, se kterou 3x vyhrál krajskou ligu
  • V brance Žďáru se představil Lukáš Novák, jenž od sezóny 09/10 hrál tři roky ve Světlé
  • Během zítřejší dne Vám přineseme vzpomínkový rozhovor se současným místopředsedou klubu, Janem Krajíčkem

     
    Správný sport
    Mini Open Air
    Aktuální články
    SEMIFINÁLE KLM
    4:3
    4:6
    1:4
    3:1
    0:2
    HC Světlá
    nad Sáz.

    2-3

    HC Žihadla Moravské Budějovice
    Utkání
    Muži | středa 27.03.2024, 18:30
    4. semifinále
    3:1
    Světlá nad Sázavou - Moravské Budějovice
     
    Muži | sobota 30.03.2024, 17:00
    5. semifinále
    2:0
    Moravské Budějovice - Světlá nad Sázavou
     
    Dorost | neděle 24.03.2024, 14:30
    O umístění sk. 23
    4:8
    Telč - Světlá nad Sázavou
     
    Dorost | úterý 26.03.2024, 18:25
    O umístění sk. 23
    3:2
    Pelhřimov - Světlá nad Sázavou
     
    Ml. žáci A | pondělí 18.03.2024, 18:15
    O umístění sk. H
    7:3
    Světlá nad Sázavou - Pardubice
     
    Ml. žáci A | čtvrtek 21.03.2024, 17:30
    O umístění sk. H
    6:4
    Světlá nad Sázavou - Poděbrady
     
    Ml. žáci B | pondělí 25.03.2024, 17:15
    26. kolo
    5:2
    Světlá nad Sázavou - Velké Meziříčí
     
    Ml. žáci B | úterý 02.04.2024, 16:45
    19. kolo
    4:4
    Dukla Jihlava - Světlá nad Sázavou
     
    Lyoness
    Lyoness
    Instagram
    Instagram
    Návštěvnost
    počítadlo.abz.cz
     
    © eSports s.r.o. &HC Světlá nad Sázavou - kontakt: j.krajicek@email.cz RSS