Klub web.cz  – profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

„Naším úkolem je vrátit světelský hokej tam, kam patří“ hlasí nový trenér Ladislav Fixa

31.05.2018 | Filip Beneš

Novým vládcem světelské střídačky se nově stal Ladislav Fixa. Brzy dvaačtyřicetiletý trenér strávil celou svojí trenérskou kariéru v týmu Havlíčkova Brodu, kde zprvu působil jako trenér mládeže a poslední tři roky jako asistent trenéra A-týmu. Teď přichází k týmu Sklářů, kde bude mít za úkol nahradil Kubu Kořínka. U týmu bude i dále působit Jiří Přibyl.

Dobrý den, nelze začít jinak než Vás přivítat u nás ve Světlé. Jak se rodil (vznikl) Váš trenérský přesun k družstvu Sklářů?

Dobrý den, zrodil se asi takto, do Havlíčkova Brodu přišel nový generální manažer pan Čelanský. Ten měl ohledně realizačního týmu A-mužstva jinou představu, ve které jsem já nefiguroval. Dostal jsem ovšem nabídku na trénování v mládeži, ale shodou okolností se mi den předem ozvala právě Světlá, přesněji tedy pan Krajíček, který mi nabídl pozici trenéra A-mužstva. Vzal jsem si den na rozmyšlenou, ale již během toho dne jsem byl rozhodnut, že chci pracovat s dospělýma, proto jsem nabídku Brodu odmítl. Teď se plně soustředím jen na Světlou, věřím, že to není krok zpátky a že se posuneme oproti loňské sezóně trochu dál.

Vy nejdete do tak úplně neznámého prostředí, sám jste za Světlou kdysi hrál, jak vzpomínáte na Vaše tehdejší působení ve Světlé?

Už je to hrozná doba, už si skoro ani nevzpomínám (úsměv). Mám dojem, že jsem sem přišel v dorosteneckém nebo juniorském věku, kdy jsem skončil s hokejem v Havlíčkově Brodě. Už ani nevím, jaký to byl důvod, prostě mě hokej přestal bavit a někdy v šestnácti letech v dorostu jsem skončil s hokejem. Po roce už mi zas hokej hrozně chyběl, tak jsem šel sem již v dorostu. A od té doby jsem působil tady, bylo to teda přerušený vojenskou službou a služební službou v zahraničí, ale za A-mužstvo jsem prakticky nastupoval až do roku 2009/10. Je to trochu úsměvné, když já jsem končil, tak tady zrovna začínal Jarda Žáků a ta nová éra světelského hokeje (úsměv).

Poznal jste tu vůbec někoho po letech?

Určitě, já ty kluky všechny znám. Když se tady podívám na soupisku, tak tady není hráč, kterého bych jménem neznal. Samozřejmě osobně ty mladší kluky neznám, ale ať vezmu Honzu Fibikara, Kubu Kořínka, Ondru Šímu, Ondru Včelu a tak dále, to bych tady mohl jmenovat skoro celý manšaft. Od kluků, které osobně znám, vím, co můžu očekávat a vím, že to jsou výborní hokejisti. Pro Světlou tady v minulých letech udělali hromadu úspěchů. Naším úkolem je teď na ty dobré roky navázat a zase vrátit ten světelský hokej tam, kam patří.

Ale teď zpátky k současným Sklářům. Pro ty skončila loňská sezóna velkým neúspěchem, když po mistrovské sezóně skončili až na devátém, předposledním místě. V letošní sezóně by rádi nepravili loňský neúspěch, co od týmu a sezóny očekáváte Vy?

Samozřejmě ty hráče znám, ale nevím, co bylo opravdu příčinou, že Skláři skončili na devátém místě. Nejdříve se musím pořádně informovat, nejenom s panem Přibylem, ale i s Honzou Krajíčkem, co bylo příčinou. Některé informace jsem již dostal, ale sám se poté musím přesvědčit na vlastní oči. Hodně napovědět by nám mohlo přípravné období a obzvláště přípravné utkání. Na hlubší analýzu to je teď pro mě risk, jelikož jsem v tom manšaftu nebyl, a to mě neopravňuje soudit, co bylo dobře a co bylo špatně.

Teď k Vašemu předchozímu angažmá u týmu BK Havlíčkův Brod. Poslední tři roky jste u tamního áčka působil jako asistent trenéra. Bruslařům dva roky po sobě unikl postup do 1. ligy jen vinou horšího skóre. Jak zpětně hodnotíte tyto sezóny?

Všichni, hráči a realizační tým, chtěli postoupit, pro postup jsme udělali maximum. Bohužel jenom vinou horšího skóre se to nepodařilo. Tohle prostě nemá obdoby, aby tímto způsobem dvakrát utekl postup do 1. ligy. Tohle je spíše otázka na svaz, aby se nad tím zamyslel a vytvořil účinnější systém kvalifikace, pro všechny spravedlivý. Letos o postupu rozhodla naše dlouhá přesilovka v Jablonci, kde jsme sedm minut hráli přesilovku pět na tři, a to by zkušené mužstvo, jako jsme měli my, mělo proměňovat. Možná jsme si mohli vzít timeout, něco si k tomu říct, trošku to zklidnit, ale to je „kdyby“ a na to se nehraje, prostě postoupil jak Vsetín, tak Poruba, což mě osobně hodně mrzí. 

Máte za úkol nahradit trenéra Kořínka, který v tandemu s Jirkou Přibylem dokázal vyhrát krajskou ligu, určitě nebude jednoduché jej nahradit.

Ono vyhrát krajskou ligu ještě neznamená, že má trenér dobrý manšaft, ale ten tým musí být soudržný, bojovný a prostě skvělá parta. A pokud nebude parta a nebude soudržný, tak ty výsledky se prostě nedají nějak udělat. Pana Přibyla znám patnáct, možná osmnáct let, jsme spolu kamarádi, takže vím, že v tom problém nebude. On je kvalitní člověk, kvalitní trenér a můj kamarád. Kuba Kořínek hrál pode mnou první sezónu, kdy jsme v Brodě skládali tým, kde nám odvedl kvalitní služby. Domluvili jsme se, že už trénovat nebude, že nám bude víc nápomocen z pozice hráče a bude taková spojka mezi kabinou a trenéry. Ovšem letní příprava zůstane na starosti právě Kořínkovi. Z vlastní zkušenosti vím, že to takto funguje. Před loňskou sezónou měl Kuba na starosti letní přípravu v Brodě, po které byli kluci skvěle připraveni. Ke konci sezóny jsme dokázali ostatní mužstva přebruslovat. Věřím, že se nám tady taky povede kondičně kluky připravit. 

Víte již, s kterými hráči můžete do nové sezóny počítat a naopak s kterými již nemůžete?

Podle informací co mám od Honzy Krajíčka a teď po první schůzce s hráči, tak nikdo neříkal, že bude končit, což je velmi pozitivní zpráva. Stejně tak, spekulace ohledně bratrů Včelů, že skončí, jsou liché, oba budou pokračovat. Ostatní hráči, které jsem tu měl s otazníky, budou pokračovat také. Dali jsme ovšem hráčům ještě prostor do začátku tréninků na ledě se vyjádřit, jestli budou pokračovat nebo ne, ale jak jsem již řekl, nemáme žádné náznaky, že by někdo neměl pokračovat. Naopak chtěli bychom tým hodně doplnit, ale tak aby se zvedla nejen kvantita, ale i kvalita.

Máte vyhlídnuté nějaké posily? Případně můžete nám prozradit jejich jména?

Už teď mohu prozradit jména tří hráčů, kteří nás stoprocentně posílí. Jedná se o Václava Piskače, Jirku Přibyla mladšího a Michala Přibyla, oba jsou to synové pana Přibyla. Jedná se o hráče z bývalé brodské juniorky, které letos nepřihlásila soutěž. Jsme rádi, že tito hráči budou nastupovat zde, jedná se o mladé a perspektivní hráče, myslím, že pro Světlou odvedou dobré služby. Pak tu máme nějaké hráče s otazníkem, ale to teď ještě nebudeme zveřejňovat, jistě se vše včas dozvíte.

Teď bych Vás chtěl poprosit, zda byste se mohl fanouškům představit a případně se charakterizovat.

Jmenuji se Láďa Fixa, bude mi dvaačtyřicet let. Moje civilní povolání je práce v hasičském záchranném sboru kraje Vysočina na stanici v Havlíčkově Brodě. Hokej trénuji už asi patnáct let, doposud jen v Havlíčkově Brodě, a to od mládeže až po A-mužstvo. Když bych se měl zhodnotit jako trenér, tak si myslím, že jsem klidnější povahy, komunikativnější trenér, ale to neznamená, že jsem hodnej a že toho ti hráči budou zneužívat. V případě potřeby dokážu zvýšit hlas a respekt si zjednat.

Jaké máte ambice na tuto sezónu?

To uvidíme až v přípravných zápasech, ale rozhodně se chceme zlepšit. Deváté místo je opravdu zklamáním. Pokud můžu říct za sebe, tak rozhodně Play-off a pohybovat se v klidném středu od čtvrtého do šestého místa. Samozřejmě chceme zapojovat co nejvíce světelských odchovanců, pokud budou junioři podávat ve své kategorii skvělé výkony, tak od nás určitě dostanou možnost v prvním týmu.

V letošní sezóně došlo v Krajské lize ke změnám. Skončily týmy Ledče a Havlíčkova Brodu „B“. Naopak nově přibyly týmy Skutče a Lanškrouna. Sledoval jste během působení v Havlíčkově Brodě krajskou ligu pardubického kraje? Přeci jen jste měli v soutěži B-tým.

Sledoval jsem to pozvolna, byl jsem se podívat na pár domácích zápasech béčka. Myslím, že to bylo stejného ražení jako tady ve Světlé. Na tréninky se hráčů, na brodské poměry, scházelo strašně málo, museli improvizovat, čekat na vysokoškoláky a na kluky, kteří chodí po práci. Začátek sezóny byl z pohledu Brodu špatný nicméně postupem času se to zlepšovalo a myslím, že na konci sezóny byl Brod konkurenceschopný pro všechny týmy krajské ligy. Ostatní manšafty tolik neznám, ale nemyslím si, že by tato soutěž byla nějaká špatná soutěž. Ba naopak, chodí sem hráči se zkušenostmi z juniorské extraligy, z první a druhé ligy, takže to už je záruka toho, že ti hráči ten hokej umí. Pro diváky to je atraktivní, když mohou vidět tyto osobnosti i v této soutěži.   

Chtěl byste na závěr vzkázat něco našim fanouškům?

Rád bych chtěl fanoušky poprosit, aby chodili v hojném počtu a fandili nám, i kdyby se na začátku sezóny nebo v průběhu nedařilo, tak jak bychom si představovali, aby na nás nezanevřeli, aby chodili a podporovali, jelikož si to ti hráči zaslouží.

 
Správný sport
Mini Open Air
Aktuální články
SEMIFINÁLE KLM
4:3
4:6
1:4
3:1
0:2
HC Světlá
nad Sáz.

2-3

HC Žihadla Moravské Budějovice
Utkání
Muži | středa 27.03.2024, 18:30
4. semifinále
3:1
Světlá nad Sázavou - Moravské Budějovice
 
Muži | sobota 30.03.2024, 17:00
5. semifinále
2:0
Moravské Budějovice - Světlá nad Sázavou
 
Dorost | neděle 24.03.2024, 14:30
O umístění sk. 23
4:8
Telč - Světlá nad Sázavou
 
Dorost | úterý 26.03.2024, 18:25
O umístění sk. 23
3:2
Pelhřimov - Světlá nad Sázavou
 
Ml. žáci A | pondělí 18.03.2024, 18:15
O umístění sk. H
7:3
Světlá nad Sázavou - Pardubice
 
Ml. žáci A | čtvrtek 21.03.2024, 17:30
O umístění sk. H
6:4
Světlá nad Sázavou - Poděbrady
 
Ml. žáci B | pondělí 25.03.2024, 17:15
26. kolo
5:2
Světlá nad Sázavou - Velké Meziříčí
 
Ml. žáci B | úterý 02.04.2024, 16:45
19. kolo
4:4
Dukla Jihlava - Světlá nad Sázavou
 
Lyoness
Lyoness
Instagram
Instagram
Návštěvnost
počítadlo.abz.cz
 
© eSports s.r.o. &HC Světlá nad Sázavou - kontakt: j.krajicek@email.cz RSS